Dominikāņu ordeņa ģenerāļa Bruno Kadorē vēstules


Dārgie brāļi un māsas,
ar lielu prieku es rakstu šo vēstuli, lai pasludinātu Sprediķotāju ordeņa dibināšanas 800. gadu jubilejas programmas atklāšanu, ko mēs svinēsim no 2015. gada 7. novembra līdz 2017. gada 21. janvārim. Šīs mūsu Ordeņa apstiprināšanas 800 gadu svinības sakritīs ar pāvesta Franciska izsludināto Žēlsirdības gadu.

Žēlsirdības sludinātāji
Šo divu mūsu vēsturei tik dārgo jubileju laimīgā sakritība, mūsu dzīve un dominikāņu misija mums nozīmē īpašu aicinājumu atjaunot kalpošanu Vārdam mūsu 800 gadu jubilejas svinībās sakarā ar īpašo Baznīcas misiju: pasludināt Dieva žēlsirdību, kam savā īpašā veidā vajadzētu caurstarot katra cilvēka sirdi un prātu”.


Ģenerālais kapituls Trogīrā (Horvātijā) par Ordeņa jubilejas gada tēmu ir izvēlējies vārdus “Sūtīti sludināt Labo Vēsti” un aicina mūs pārdomāt sekojošus jautājumus: Pie kā esam sūtīti? Ar ko? Kam mēs esam sūtīti? Ko mēs ņemam sev līdzi, esot sūtīti? Šis pats kapituls ir sniedzis atbildi uz pēdējo jautājumu: mēs esam sūtīti sludināt Labo Vēsti par Kristus augšāmcelšanos. Mēs ticam, ka Viņa augšāmcelšanās ir pilnīga Tēva mīlestības atklāsme Jēzum un pasaulei. Kristus augšāmcelšanās ir visskaidrākā “Dieva žēlsirdība nabagiem”. Sludināt augšāmcelšanos nozīmē sludināt jaunu draudzības ceļu ar Dievu. Tā ir šī žēlastība, kas sv. Dominiku veidoja par sludināšanas paraugu – ”žēlastības sludinātāju”. Šī laimīgā sakritība mums tādēļ ļauj apvienot Jubilejas gadu ar Baznīcas jubileju – Labās Vēsts sludinātāji ir žēlastības sludinātāji, un žēlastības sludinātāji ir Dieva žēlsirdības sludinātāji.

Pāvesta bullā, norādot uz Žēlsirdības ārkārtējo Jubilejas gadu, pāvests Francisks pauž savu vēlmi sūtīt žēlsirdības misionārus svētā 2016. gada gavēnī. Kā ordeņa brāļi un māsas mēs īpaši jūtamies izaicināti tādēļ, ka no pirmās iestāšanās dienas Ordenī un pirms dodot svētsolījumus, mēs lūdzam “Dieva un brāļu žēlsirdību”. Savas evaņģēliskās dzīves ceļā sv. Dominiks mēģināja nemitīgi liecināt par Jēzu, par Dieva žēlsirdības klātbūtni mūsu vidū un šī iemesla dēļ viņa sludinātāja dzīve bija viņa svētuma ceļš: kopš viņš nolēma ar lielu žēlsirdības žestu pārdot visas savas grāmatas, lai nemācītos “no mirušām ādām, kad cilvēki mira badā”, viņš bija pārliecināts, ka Dieva vārda evaņģelizācija ir jāveic caur patiesības mīlestības liecību.

Svinīga Ordeņa jubilejas atklāšana notiks katrā Ordeņa kopienā 7. novembrī. Santa Sabina ģenerālkūrija arī svinīgi atklās astoņsimto Ordeņa dibināšanas gadskārtu ar Euharistijas svinībām Visu svēto svētkos. Es aicinu visas provinces, kopienas, kongregācijas, brālības un citas dominikāņu institūcijas svinēt šo dienu savās kopienās kā zīmi brālīgai vienībai, apstiprinot, ka Ordenis ir mūsu kopīgā lieta.

Kā “sūtīti sludināt Labo Vēsti” Jubilejas gadā, mēs sekosim Vārda ceļam, pateicoties Lectio Divina “mūsu dominikāņu dzīves atjaunošana sākas ar mūsu pastāvēšanas vienošanos caur klausīšanos Vārdā, lūgšanas dzīvē un kontemplācijā klusumā un mācībās” (Trogīra, 42). Tam būs četras daļas: lectio, studio, meditatio un oratio tas nozīmē: lasīšana, studēšana, pārdomas un lūgšana). Tas ik dienas tiks publicēts Jubilejas interneta vietnē trīs oficiālajās Ordeņa valodās.

Mūsu svētais tēvs Dominiks gribēja vadīt Ordeni Marijas, žēlsirdības Mātes patvērumā; šī iemesla dēļ pēdējā laikā mēs svinējām Ordeņa apstiprināšanu 22. decembrī, kad atzīmējam Marijas aizbildniecības svētkus mūsu Ordenim. Marija, sludinātāju Māte aizbilst par savu Ordeni tā, ka Dievs, žēlsirdības Tēvs dāvā Dominika dēliem un meitām Gara žēlastību, tā, lai viņi varētu pasludināt caur savu dzīvi un vārdiem šodienas un rītdienas pasaulei Dieva žēlsirdību.

Brālīgi mūsu tēvā sv. Dominikā,
t. Bruno Kadorē OP
Ordeņa ģenerālis

Romā, 2015. gada 21. septembrī

Nav komentāru: